Narodna medicina

Smola smreke u Skandinaviji

Smreka – simbol povjerenja, sigurnosti i zaštite.

Smreka se nekoć u skandinavskim zemljama poštovala kao stablo koje pruža zaštitu, simboliziralo je zaštitni element, smatralo se stablom života i stablom-majkom. Ne čudi činjenica da mnogo zapisa o upotrebi masti i ostalih preparata od smole smreke, nalazimo upravo u tradicijama skandinavskih zemalja. Laponija, regija velike površine na sjeveru Finske, Norveške i Švedske, vrlo bogata šumama smreke, jedan je od izvora najkvalitetnije smole smreke. Stotinama godina tamošnji narodi je koriste za razne tegobe (bolovi mišića i kostiju, upale, ožiljci, rane, prehlade itd.), pripremljenu u različitim vrstama pripravaka. Njena ljekovita svojstva bila su opisana i u prvom medicinskom udžbeniku Švedskog Kraljevstva iz 1578. godine. U moderno doba, znanstvenici iz Finske su potvrdili njena ljekovita svojstva. Istraživanja možete pročitati OVDJE.

Rasprostranjenost upotrebe smole smreke

Postoje i drugi zapisi o upotrebi smole smreke kroz povijest:

⇒ Drevni faraoni u Egiptu su je koristili u liječenju.

⇒ Otac medicine, antički grčki liječnik Hipokrat, još između 460. i 380. godine prije Krista u svojim je djelima opisivao metode upotrebe smrekove smole koju su liječnici uspješno upotrebljavali sve do srednjeg vijeka.

⇒ Zapisi iz doba starog Rima, nastali između 61. i 114. godine; Plinije Mlađi, rimski senator i pisac, u njima navodi da seoske žene starog Rima ne nose ogrlice od jantara (smole izumrlog crnogoričnog drveća) samo kao ukras, već i kao lijek za upaljeno grlo i ždrijelo te za povećane limfne čvorove.

⇒ Poznati perzijski znanstvenik Ibn Sina (Avicena) u 11. st. je pridavao ljekovita svojstva smoli smreke.

Smola smreke kod američkih Indijanaca

Sjevernoamerički Indijanci koristili su smolu crne, crvene i bijele smreku stoljećima za njegovanje rana, razna oboljenja kosti i kože te za opekline. Također su je žvakali da bi očistili zube i osvježili dah. Djeca su je uživala kao žvakaću deliciju. To je John Curtisu, poslovnom čovjeku iz SAD-a, pioniru proizvodnje žvakaćih guma, sredinom 19. stoljeća dalo ideju da svoju prvu gumu za žvakanje napravi upravo od smole smreke! Nazvao ju je State of Maine Pure Spruce Gum (eng. prijevod: Čista guma smreke države Maine). Bila je to prva komercijalna proizvodnja gume za žvakanje!

Sirup od smole smreke, SAD

gray-sirup-od-smole-smreke
Kanadski kemičar Henry R. Gray u drugoj polovici 19. stoljeća proizvodio je svoj ”Grayev sirup od smole crvene smreke”, a namjena mu je bila protiv kašlja, bronhitisa, astme i upale grla.

Smola smreke kod Slavena

Slaveni su je, najviše u gorskim i hladnijim područjima, upotrebljavali kao dio svoje narodne medicine kod ozljeda kože, upala mišića i zglobova, za liječenje rana, prehlada, mastitisa kod krava (upala dojke), ali i kod brojnih drugih tegoba ljudi i životinja.

Oglasi