Pčelinji vosak

INCI naziv: Cera alba

Pčelinji vosak se koristi u narodnoj medicini gotovo jednako dugo koliko i med. U staro doba, posebno kod starih Slavena, nije se polazilo na put bez malo meda i voska. Antički Grci su od voska radili obloge i zavoje. U prošlosti je bio posebno cijenjen i izvan medicine, primjerice za impregnaciju drveta, a posebice brodova.
Cera alba je prirodan, pročišćeni oblik žutog voska i bijele je boje. Pročišćavanje smanjuje rizik od potencijalnih alergijskih reakcija, zbog čega je bijeli vosak preporučljiv u kozmetici. Ne sadrži parafin.

Dobrobiti pčelinjeg voska:

– koži daje elastičnost, opskrbljuje je vlagom te ima antiseptičko djelovanje, što znači da štiti od bolesti uzrokovanih raznim mikroorganizmima
– bogat je vitaminima A i F, a oni koži pružaju glatkoću, vlažnost i čvrstoću
– na koži stvara zaštitnu barijeru; ta barijera je, prema Koster Keunanu, poznatom proizvođaču organskog voska, tanki zaštitni film protiv nadražujućih sredstava, film koji dopušta koži da diše
– za razliku od naftnih derivata (vazelin, petrolej, parafin), potpuno je prirodan, ne “guši” kožu te ne začepljuje pore
– ponaša se kao humektant – privlači molekule vode, pomažući da se koža hidratizira tijekom vremena
– vitamin A, kojim je bogat, pomaže i u pomlađivanju kože.

Zanimljivost: Pri proizvodnji voska utrošak energije kod pčela jako je velik. Za 1 kg voska utroše više od 8 kg meda! Zbog toga je pčelinji vosak jako cijenjen i skup.

djelovanje pčelinjeg voska

Oglasi